ΒΟΤΑΝΟΛΑΔΑ

Share on facebook
Share on twitter

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ
(Το θαυματουργο κόκκινο λάδι)

 

Από την αρχαιότητα έως σήμερα το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται ευρέως για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.Τα φύλλα και τα λουλούδια του βάλσαμου περιέχουν ειδικούς αδένες που αποδεσμεύουν ένα κόκκινο έλαιο όταν σπάζουν.

 

Το θαυματουργό κόκκινο λάδι σήμερα χρησιμοποιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο. Είναι άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού. Βοηθάει επίσης στο έλκος στομάχου, σε ξινίλες, πόνους και κολίτιδες. Ακόμα βοηθάει σε κιρσούς και μώλωπες.

Με τον ίδιο τρόπο εκχειλίζονται σε ελαιόλαδο τα περισσότερα βότανα για να μπορούμε να λαμβάνουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

 

Δαφνέλαιο: Εκχειλίζεται το φύλλο του φυτού και το κουκούτσι(δαφνοκούκουτσο). Δυναμώνει τα μαλλιά τα σκουραίνει και σταματάει την τριχόπτωση.

Μελισσόχορτο: Εκχειλίζεται μόνο το φύλλο. Συμβάλει στην καταπολεμήσει του επιχείλιου έρπη, τη φαγούρα και τις κοκκινίλες.

Ευκάλυπτος: Εκχειλίζεται μόνο το φύλλο. Συμβάλει στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Βάζοντας 10 σταγόνες λαδιού σε νερό που βράζει για εισπνοές. Με εντριβή βοηθάει στα κρυολόγημα, στη βρογχίτιδα και την ιγμορίτιδα.

Φλαμούρι: Εκχειλίζεται μόνο ο ανθός. Έχει λευκαντικές ιδιότητες στο δέρμα, είναι κατά των φακίδων και των λεκέδων του δέρματος είναι κατάλληλο μαλακτικό των ρυτίδων.

Χαμομήλι: Εκχειλίζεται μόνο το άνθος. Είναι ιδανικό για συγκάματα μωρών. Καθαρίζει το δέρμα καταπραΰνει την φαγούρα (εκζέματος – ακμή) είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό.

Αχιλλέα: Εκχειλίζεται μόνο ο ανθός. Συμβάλει για την απομάκρυνση των κιρσών, αιμορροΐδων και ανακουφίζει τους πόνους των αυτιών.

Λεβάντα: Το λάδι λεβάντας είναι κατάλληλο για ημικρανίες πονοκεφάλους και ιλίγγους επαλείφοντας στην κατάλληλη περιοχή.

Μέντα: Εκχειλίζεται μόνο το φύλλο. Βοηθάει στην χωνέψει και συμβάλλει στις νευραλγίες και στους πονοκεφάλους. Προκαλεί εφίδρωση.

Καλεντούλα: Βοηθά στη θεραπεία δερματικών ερεθισμών. Είναι ιδανικό για καθαρισμό προσώπου ειδικά για πρόσωπα που ταλαιπουρούνται από ακμή.

 

Φασκόμηλο: Εκχειλίζεται μόνο το φύλλο. Τονώνει το δέρμα.

 

Μίγματα για καλύτερο αποτέλεσμα

 

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ, δημιουργήσαμε πέντε μίξεις βοτανόλαδων έτσι ώστε ο συνδυασμός των βοτάνων να δημιουργεί το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς. Ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες επιλέξτε το κατάλληλο λάδι βοτάνων:

1.Καλεντούλα – Χαμομήλι – Αχιλλέα

 

2.Χαμομήλι – Λεβάντα – Σπαθόλαδο

 

3.Καλεντούλα – Χαμομήλι

 

4.Σπαθόλαδο – Χαμομήλι – Φλαμούρι

 

5.Φασκόμηλο – Χαμομήλι – Φλαμούρι

Δείτε επίσης