Ο πρώτος οδηγός βοτανολογίας
βασισμένος σε επιστημονικές
μελέτες που αναδεικνύει
τις ιδιότητες των βοτάνων.
Πασχαλινά τσουρέκια με κακουλέ και μαχλέπι
Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Χρόνος προετοιμασίας
150'
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Ποσότητα ή μερίδες
1 τσουρέκι
Υλικά
- 700 γρμ. αλεύρι για τσουρέκι.
- 1 κύβος (42 γρμ.) νωπή μαγιά.
- 200 γρμ. χλιαρό νερό.
- 120 γρμ. βούτυρο γάλακτος.
- 180 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική.
- 3 αυγά.
- 1 κ.γλ. μαχλέπι.
- 1/2 κ.γλ. κακουλέ.
- 1 πρέζα μαστίχα.
Tips
- Αν θέλουμε να γυαλίσει, όταν το βγάλουμε απ’ το φούρνο τ’ αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
- Το τυλίγουμε με μεμβράνη αφού κρυώσει για να μην ξεραθεί.
Εκτέλεση
Έφτασε η ώρα για τα αφράτα, μυρωδάτα και νόστιμα τσουρέκια που όλοι λαχταράμε όταν πλησιάζει το Πάσχα. Η συνταγή είναι απλή, αυτό που μένει να βάλετε είναι μεράκι και κέφι για ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.
Εκτέλεση
Για να πιάσουμε τη μαγιά, διαλύουμε – θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη από τη συνταγή και αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε μια αραιή ζύμη (περίπου 150 γραμμ.). Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος κοντά σε καλοριφέρ ή στις εστίες για περίπου 20΄ και δεν κουνάμε ούτε μετακινούμε το μπολ. Μετά από περίπου 20΄ θα δούμε ότι έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. Σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τότε ρίχνουμε τ’ αυγά και με σύρμα και γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά. Προσοχή στη θερμοκρασία των υλικών, η εστία να είναι στο 1. Σε γουδί χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ με 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής). Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Εδώ αν θέλουμε μπήγουμε κόκκινα αυγά στην ένωση. Το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πριν το φουρνίσουμε το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 160-170°C και το ψήνουμε για 45΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Όλα τα μπαχαρικά μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημά μας, Ανατολικής Θράκης 71 Κ.Τούμπα, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.
Πηγή : http://www.argiro.gr/
Δείτε επίσης
10'
Εύκολο
1 ποτήρι
2 Ιουνίου, 2021