Ο πρώτος οδηγός βοτανολογίας
βασισμένος σε επιστημονικές
μελέτες που αναδεικνύει
τις ιδιότητες των βοτάνων.
- Μη κατηγοριοποιημένο
Μια πρώτη ματιά στην διατροφή και τα βότανα
Share on facebook
Share on twitter
Κάνοντας μια ανάλυση όλων των απόψεων αλλά και αναζητήσεων έρχεται επιτακτικά η ανάγκη να απαντήσουμε στο ερώτημα. Τι πρέπει τελικά να τρώμε; τι πρέπει να ακολουθούμε στην καθημερινότητα μας; που αρχίζει η υπερβολή και που το ψέμα; ποιος θα μας προφυλάξει από την εμπορευματοποίηση των πάντων;
Η kraft – Heinz (Αμερικάνικος κολοσσός τροφίμων) στην αγωνία της να βρει συνεργάτες για να δημιουργήσει πιο “πράσινα προϊόντα” και βλέποντας τους πελάτες της να αρχίζουν να γυρνούν την πλάτη τους στις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές με τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού προσέφερε στην Unilever το ποσό των 143 δις. δολαρίων η οποία τα βρήκε λίγα και δεν προχώρησαν καν οι διαπραγματεύσεις. Ο παγκόσμιος κλάδος τροφίμων και ποτών έχει αυτήν την στιγμή χρηματιστηριακή αξία 7,8 τρις. το 10 % του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Όλα τα παραπάνω μεγέθη μας βρίσκουν απειροελάχιστους σε οποιαδήποτε θεωρία, κίνηση ή πράξη και αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι το τρόφιμο έχει ξεφύγει από την αθώα μικρή παραγωγή. Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσωπική μας προσπάθεια για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Και πάνω σε αυτήν την αντίθεση ξεκινάει ο προσωπικός μας αγώνας.
Ένα ακόμα σημείο προσοχής. Αφού αποδεχθούμε ότι ο κλάδος τροφίμων έχει σχεδόν αλλοιώσει τα πάντα και κάποιοι μεταπείθονται να αλλάξουν κάποιες βλαβερές συνήθειες, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό οδηγείτε σε υπερβολές και μάλιστα αυθυποβάλει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι μόλις αποκλίνει από την “νέα του διατροφή” ενδέχεται να ασθενήσει αμέσως. Οι ψυχολόγοι έχουν επινοήσει και έναν καινούργιο όρο «ορθορεξία». Έτσι λοιπόν, εύστοχα θα έλεγα, παρατήρησαν ότι κάποιοι τείνουν να πάνε στο άλλο άκρο και να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στον εαυτό τους και στην κοινωνικότητα τους. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι σε ακραίες καταστάσεις δημιουργούνται και ψυχαναγκασμοί. Φυσικά όλα τα παραπάνω να μην γίνουν ευκαιρία να βάλουμε και άλλες «ταμπέλες» σε ανθρώπους που ακολουθούν συνετά ένα διατροφικό μοντέλο. Τι κάνουμε λοιπόν σ’ αυτό τον ορυμαγδό;
Για να βρούμε απάντηση στους μεγάλους μας προβληματισμούς πρέπει ν’ αναζητήσουμε λύση στο παρελθόν, στις ρίζες μας. Δεν είναι λίγες η φορές που η σοφία των παλαιών μας έδωσε λύση. Η αναζήτηση ξεκινάει από τους αρχαίους φιλοσόφους και φτάνει μέχρι τους παππούδες μας, εκείνη την στιγμή ακριβώς που τα πρώτα εργοστάσια εμφανίστηκαν και τα εισοδήματα άρχισαν να αυξάνονται σε σημείο να επαρκούν να καταναλώσουμε ότι τρόφιμο θέλουμε. Χωρίς υπερβολές αλλά και με δεδομένο ότι απευθυνόμαστε σ’ ένα μέσο εργαζόμενο άνθρωπο που ζει στις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, κατέληξα στο παρακάτω μοντέλο διατροφής αλλά και κατ’ επέκταση τρόπο ζωής, που θέτω και σαν προβληματισμό για τις επόμενες συζητήσεις μας. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στο ρεαλιστικό του μοντέλου και να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάθε κουβέντα μας πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη στο μέγεθος και στο βαθμό που ο καθένας μπορεί. Ο τρόπος ζωής μας να είναι παράδειγμα και κινητήριος δύναμη για τους άλλους.
Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να κάνει είναι ο πλήρης έλεγχος του σωματικού του βάρους. Με ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό λίπους. Είναι μια ασθένεια που δυστυχώς δεν την αντιμετωπίζουμε σαν ασθένεια. Το σώμα μας νοσεί εγκλωβίζοντας τα όργανα μας μέσα στα λιποκύτταρα. Φυσικά πολλές ασθένειες – συμπτώματα προέρχονται από το αυξημένο σωματικό βάρος. Η διατροφή μας πρέπει να βασίζεται στην Μεσογειακή – Ελληνική διατροφή, με ελάχιστη έως καθόλου1 κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Κάνοντας αυτή τη διατροφή το σώμα ανακτά τις δυνάμεις του, βελτιώνεται η ικανότητά του να διατηρήσει το φυσιολογικό βάρος του. Αυξάνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτοϊάται πολύ πιο εύκολα. Επιπλέον πλήθος υπερθρεπτικών τροφών, όπως τα βότανα, τα φύτρα, οι βλαστοί, και οι φρέσκοι χυμοί πρέπει να ενταχθούν στην διατροφή μας, αυτές οι υπερ -θρεπτικές τροφές είναι οι πιο πλήρεις. Καλό θα ήταν τα τρόφιμα της δίαιτας μας να προσλαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο «ζωντανά», ωμά ή συνδυαστικά. Παράδειγμα: Μπορούμε να τρώμε μια ωραία σαλάτα παντζάρι μαγειρεμένη, αλλά μπορούμε να κάνουμε και χυμό από ωμό παντζάρι. Μπορούμε να πίνουμε τσάι τσουκνίδα αλλά και να την φάμε επίσης. Ο συνδυασμός είναι πολύ σημαντικός για να μπορούμε να τρώμε ότι έχει αξία και όχι απλά να καταπολεμάμε το αίσθημα της πείνας.
Το τεράστιο κομμάτι της διατροφής σίγουρα δεν μπορεί να αναλυθεί σε μερικές γραμμές, έχει τόσες πολλές παραμέτρους αλλά και τόσα διαφορετικά κεφάλαια που χρειάζονται τόμοι ολόκληροι για να μπορέσεις να το αναλύσεις. Αξίζει μόνο ν’ αναφέρουμε ότι και μεσογειακά απόλυτα να τρώμε ίσως να μην επαρκεί, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι τροφές είναι φτωχότερες σε συστατικά έως και 10 φορές σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Το γεγονός της μειωμένης θρεπτικής ισχύος στα τρόφιμα έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να μην λαμβάνει βασικά συστατικά που πρέπει και να μην αποδίδει τα μέγιστα, πολλές φορές μάλιστα νοσούμε και γι’ αυτόν τον λόγο. Τα βότανα παίζουν τεράστιο ρόλο και είναι μια καλή λύση στο να συμπληρώσουμε φυσικά και αποτελεσματικά κάποια συστατικά. Φυσικά η συζήτηση για λαχανικά και φρούτα εναρμονισμένα με παλιές τεχνικές σποράς με παλιό DNA είναι ανεξάντλητη αλλά και επιτακτική. Πλέον δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο που το βιολογικό δεν αρκεί, γιατί με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν στα συμβατικά απλά με διαφορές στα φάρμακα αλλά και «παίζοντας» με τις εποχές, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν φάρμακα και λιπάσματα. (τα όρια της ιχνυλασιμότητας στα βιολογικά προϊόντα για κάποια φάρμακα είναι αρκετά υψηλά έτσι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν σκευάσματα πρώιμα και «περνούν» τους ελέγχους). Η επιστήμη έφτασε στο σημείο πολλές φορές να αλλάζει ακόμα και το DNA των φυτών φυσικά για μεγαλύτερες παραγωγές και «ωραιότερους καρπούς». Τρώμε αλλά δεν τρεφόμαστε και δυστυχώς παρατηρείται ότι συνεχώς αυξάνονται οι θερμίδες που καταναλώνουμε και μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά.
Κάτι ακόμα που είχε πάντα η Ελληνική διατροφή, αναφέρεται από τους φιλοσόφους και το έχει υιοθετήσει και η θρησκεία, είναι οι περίοδοι νηστείας, ένας τόσος σημαντικός κανόνας που πρέπει να τηρείται από όλους μας. Πάνω σε αυτό το κεφάλαιο βασίζεται και το κομμάτι της αποτοξίνωσης των συστημάτων με βότανα. Νηστείες αποτοξίνωσης, ουσιαστικά ο οργανισμός μας διέρχεται σε μια φάση που τον αποτοξινώνουμε πλήρως με την συνεργασία των βοτάνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα κύτταρα “επαναφορτίζονται” και ο οργανισμός ανανεώνεται σε βάθος, αφού κάνει ένα πολύτιμο διάλειμμα από την πέψη και την αποβολή τροφών όπως το κρέας, τα γαλακτομικά κ.α. Τα αποτοξινωτικά τρόφιμα και βότανα θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται από όλους ακόμα και από αυτούς που δεν καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες, οι πηγές τοξίνωσης είναι πάρα πολλές στην σημερινή εποχή.
Η νηστεία αποτοξίνωσης είναι η αποκατάσταση των διατροφικών ανεπαρκειών, η τόνωση του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος, για μόνιμη καλή υγεία. Αυτή η διαδικασία εκτός από την αποτοξίνωση του σώματος, εξασκεί και το πνεύμα στην εγκράτεια και τον έλεγχο ουσιαστικά κακών συνηθειών που εύκολα τις αποκτούμε αλλά δύσκολα τις αποβάλλουμε. Αυτό είναι εξάλλου το ολιστικό κομμάτι που υποστηρίζουμε και σίγουρα συμπεριλαμβάνει το πνεύμα και πρέπει να το ασκούμε και αυτό. Το πνεύμα, η διάθεση, αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο και πλέον είναι κοινώς αποδεκτό ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό προκαλούν ασθένειες. Ο συλλογισμός είναι ο εξής: Μια καλή διατροφή, μέσα σ’ ένα καλό σώμα εκπέμποντας και έχοντας έναν καλό ψυχισμό είναι το όχημα για την μακροζωία και την ευζωία.
Φυσικά μια σειρά πολλών άλλων πραγμάτων συντελούν στο ευ ζήν. Καθαρό οξυγόνο, καθαρό νερό, επαφή με την φύση, έλεγχος των τροφών που καταναλώνουμε, καλός ύπνος. Μια πληθώρα θεμάτων που σίγουρα το εύρος είναι τεράστιο και ασταμάτητο. Στην σημερινή εποχή το 70% του πληθυσμού εμφανίζει σημαντικό βαθμό αφυδάτωσης, η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια και τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα στις σύγχρονες πόλεις είναι μειωμένα κατά 50%! Αυτά και μόνο φτάνουν, για να μας κάνουν να αλλάξουμε κάποιες βλαβερές συνήθειες.
Ο Καβάφης είχε γράψει: Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις… . Σίγουρα μέσα στην κοινωνία που εμπορευματοποιεί τα πάντα, που καταστρέφει τη φύση και κάθε φυσικό πόρο δεν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή – διατροφή μας απόλυτα έτσι όπως την θέλουμε τουλάχιστον να μην την εξευτελίζουμε.
1.Εδώ είναι ένα σημείο τεράστιας συζήτησης προσωπικά είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε καθόλου ζωικές πρωτεΐνες αλλά στην κοινωνία μας που έχει δομηθεί πάνω στο κρέας και τα γαλακτομικά αυτό καμιά φορά αποτελεί τεράστια δυσκολία και ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις κοινωνικές μας σχέσεις. Έτσι, αυτό που υποστηρίζω είναι ότι κοινωνικά, το κρέας , το αλκοόλ, φυσικά σε χαμηλές ποσότητες και κατ’ εξέρεση, μπορεί να καταναλώνεται. Την στιγμή εκείνη πιο πολλά μας δίνει η παρέα και τα οφέλη της κοινωνικοποίησης παρά μας παίρνει το κρέας.
Κωνσταντίνος Κουτλουμπάσης
Δείτε επίσης
8 επιστημονικά οφέλη που έχει το MSM
Το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο, πιο γνωστό ως MSM αποτελεί μια φυσική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια ένωση που
1 Σεπτεμβρίου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Να είσαι κοντά στην φύση: Ενισχύει το μυαλό, το σώμα και τις καλές διατροφικές συνήθειες.
Στα τέλη του 2020, οι Καναδοί γιατροί έγιναν πρωτοσέλιδο για τη «συνταγογράφηση της φύσης» συστήνουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους βασιζόμενη στην έρευνα που υποστηρίζει ότι
25 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Ο ρόλος των επινεφριδίων στη ζωή μας με την Ιατρό Βασιλική Μπαντούνα.
Συζήτηση για τον ρόλο των επινεφριδίων στη ζωή μας και πως επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού με την Ιατρό Βιοπαθολόγο – Μικροβιολόγο – Φυσιοπαθητικό
17 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Γιατί να επιλέξετε ψυχοθεραπεία online;
Είναι γεγονός ότι η ψυχοθεραπεία εξ ’αποστάσεως χάρη στην τεχνολογία αποτελεί ένα καλό τρόπο για να επιλύσετε τυχόν προσωπικά ζητήματα ή προσωπικές δυσκολίες. Η συμβουλευτική είναι ένας κλάδος της
16 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Επιλύστε τις διαφορές με τα παιδιά σας με 4 τρόπους.
Είναι γεγονός ότι η σχέση ανάμεσα στον γονέα και το παιδί είναι ιδιαίτερα απαιτητική και έντονη γεμάτη θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα. Οι εντάσεις ανάμεσα
16 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Ζήσε στο παρόν…
Mindfulness-ζήσε στο παρόν: Τι είναι η ενσυνειδητότητα και πώς βοηθάει στην καθημερινότητα; Ζήσε την στιγμή… τι νόημα κρύβεται πίσω από μια τόσο μικρή και δημοφιλή
16 Μαΐου, 2022
Δεν υπάρχουν Σχόλια